عقب ماندگی کودکان/ راههای درمان
عقب ماندگی کودکان/ راههای درمان
افراد به دلایل مختلف از جمله: وراثت، تصادفات سنگین، مشکلات دوران بارداری و زمان تولد و ... به کم توانی ذهنی دچار میشوند. این اختلال بیشتر مواقع تا زمان مرگ با آنها بوده، سبب بروز مشکلات جسمی و حرکتی میشود. انجام اقدامات جهت پیشگیری از بروز این بیماری میتواند نرخ معلولیت ذهنی کشور را کاهش داده به سلامت جامعه کمک کند. برای آشنایی بیشتر با این بیماری، ما را دنبال کنید.
عقب ماندگی چیست؟
بیماری رایج میان کودکان که بر اثر عواملی مثل وراثت و اختلالات زمان بارداری به وجود میآید. کودکانی که دچار عقب ماندگی ذهنی میشوند، نسبت به همسالان خود رشد ذهنی کمتری داشته، ممکن است این اختلال در یک زمینهی رشدی تعریف شده یا در تمام زمینههای رشد ذهنی به صورت خفیف/ شدید اتفاق بیفتد.
دلایل رایج ابتلای کودکان به عقب ماندگی ذهنی عبارتند از:
آسیب سلولهای مغزی هنگام تولد (فلج مغزی)؛
رشد ناکافی مغز؛
تولد پیش از موعد؛
بعد تولد در بیمارستان بستری شود؛
اختلالات دیگر عقب ماندگی ذهنی
اختلالات رفتاری/ احساسی؛
ناهنجاریهای ارثی؛
مشکلات بینایی/ شنوایی؛
اختلالات پزشکی و سلامتی؛
سندرم داون (اختلالات ژنتیکی)؛
کم توجهی وبیش فعالی؛
کم توانی ذهنی چگونه تشخیص داده میشود؟
در صورت بروز نشانههای زیر در کودکان حتماً با متخصص مشورت کنید:
پرخاشگری؛
گوشه گیری؛
وابستگی بیش از اندازه؛
جلب توجه؛
لجاجت؛
سرخوردگی؛
افسردگی؛
خصوصیات افراد مبتلا به عقب ماندگی ذهنی
فرد قبل 18 سالگی دچار ناتوانی فیزیکی، ذهنی یا هردو شده، تا آخر عمر با آنها همراه است. همچنین انجام برخی فعالیتها مثل یادگیری، صحبت کردن، تعادل هنگام راه رفتن و... محدود میشود.
متخصصین اطفال باید مرتب آزمایشات جسمی/ ذهنی لازم جهت تشخیص عقب ماندگی کودکان انجام داده، به این وسیله بروز اختلال مذکور کاهش مییابد. ویژگیهای کودک کم توان ذهنی:
حافظهی خوبی ندارد (نمیتواند مطالب و اطلاعات را حفظ، به خاطر بسپارد.)
مقابل تغییرات از خود مقاومت نشان میدهد؛
در بیان احساساتش همچنین فهم عواطف دیگران ضعف دارد؛
نمیتواند به راحتی روی یک موضوع تمرکز کند؛
چه کسانی به بیماری کم توانی ذهنی دچار میشوند؟
شیوع اختلال مذکور در پسران بیشتر از دختران، احتمالاً در بزرگسالی درمان میشود. تشخیص دقیق بیماری عقب ماندگی، هنگام ورود به مقطع پیش دبستانی/ دبستان آسانتر و قطعیتر است. البته میزان بهبودی کودکان، متفاوت بوده، عوامل مختلفی تأثیر گذار خواهد بود.
انجام تست غربالگری بین هفتهی 14-22 بارداری باعث تشخیص عقب ماندگی ذهنی همچنین غربالگری در سه ماه دوم بارداری به تشخیص سندرم داون جنین کمک میکند.
کم توانی ذهنی همان بیماری روانی است؟
در پاسخ باید گفت بیماری روانی بامشکلات رفتاری و احساسی همراه بوده در صورتی که کودک مبتلا به عقب ماندگی، تنها یک ناتوانی ذهنی دارد. این دو موضوع جدا از هم برسی و درمان میشوند.
سؤال بیشتر والدین اینکه آیا دارو میتواند به عقب ماندگی کمک کند؟
واقعیت اینکه هیچ داروی مشخصی برای درمان این اختلال وجود ندارد. به طور کلی برای درمان بیماریها استفاده میشود. در حالی که عقب ماندگی یک ناتوانی ذهنی به عنوان اختلال شناخته میشود و روش درمان جداگانهای دارد.
راههای پیشگیری از ناتوانی ذهنی
پیشگیری اولیه
قبل ازدواج به مراکز مشاورهی ژنتیک مراجعه، از ازدواجهای فامیلی بپرهیزید؛
زنان در سنین نوجوانی و بعد 40 سالگی باردار نشوند؛
مراقبتهای بهداشتی زمان بارداری کاملاً رعایت شود؛
مهمترین راه درمان کم توانی ذهنی، تشخیص به موقع آن است؛
پیشگیری بعد تولد
در واقع عقب ماندگی ذهنی درمان مشخصی نداشته، بهترین راه کنترل این اختلال، جلوگیری از بروز آن است. در صورت ابتلای کودک مهمترین اقدام سعی در سازگار کردن او با محیط است. در این خصوص لازم است آمموزش هایی به خانوادهها داده تا بتوانند به بیمار کمک کنند. اما نکته مهم اینکه هرچه این اختلال زودتر تشخیص داده شود، میتوان زودتر کنترل و درمان شود.
کارشناسان منتظر سؤالات شما هستند.
مطالب مشابه: اختلالات روانی