بیماری صرع چیست؟
بیماری صرع چیست؟
اختلالی در سیستم عصبی مرکزی که مغز فعالیت غیر طبیعی داشته و باعث تشنج یا دوره هایی از رفتارهای غیر طبیعی و گاهی از دست دادن هوشیاری می شود افراد مبتلا به این بیماری به دلیل افزایش فعالیت مغزی دچار تشنج های مکرر می شوند علائم تشنج ممکن است تمام نقاط بدن یا فقط مغز را درگیر کرده نحوه ی گسترش آن در نوع و تاثیر بر افراد نقش دارد علائم صرع در ا کثر موارد ناشناخته اما برخی اوقات به دلایلی از جمله: آسیب مغزی، سرطان مغز، مصرف بیش از اندازه ی دارو و الکل ایجاد می شود
بیماری صرع میان افراد مسن رایج تر و در کشورهای توسعه یافته موارد جدیدی از این اختلال در نوزادان و سالمندان مشاهده می شود در بسیاری کشورها افراد مبتلا به صرع تا زمان بهبودی کامل حق رانندگی نداشته، روند دوره ی درمان طبق گفته ی پزشکان دو سال پیش بینی شده است نکتهی قابل ذکر اینکه هر تشنجی نشانه ی صرع نیست و این بیماری فقط برخی تشنجها را شامل می شود
تشنج(Seizure) چیست؟
رفتار یا حرکت غیر طبیعی که بر اثر فعالیت های غیر طبیعی در مغز ایجاد و می تواند نشانه ی بروز بیماری صرع باشد تشنج انواع مختلفی داشته که در ادامه به آن ها پرداخته خواهد شد.
انواع تشنج
- Non-epileptic seizures( تشنج های غیر صرعی)
نام دیگر آن pseudoseizure و با فعالیت غیر طبیعی مغز همراه ، ممکن است در اثر مشکلات روانشناختی یا استرس اتفاق افتد در واقع تشنج های غیر صرحی بسیار شبیه تشنج های واقعی بوده ، تفکیک این دو کار بسیار سختی است عوامل نشان دهنده ی تشنج صرعی عبارتند از:
- نوار مغزی؛
- عدم پاسخ به داروهای ضد صرع،
همچنین ممکن است انواع تشنج غیر صرعی توسط داروهای روان پریشی یا روان درمانی درمان شوند.
- Provoked seizure(تشنج بر انگیخته)
نام دیگر آن تشنج حاد علامت دار و ممکن است در اثر ضربه، جراحت، افت قند یا سدیم خون، تب بالا و مصرف بیش از حد دارو یا مواد مخدر(الکل) ایجاد شود تشنج های ناشی از تب ممکن است در شیرخوارگی تجربه، تا6 سالگی درمان می شود
چه عواملی منجر به صرع می شود؟
در بدن سلول های مغز با ارسال سیگنال های الکتریکی توسط الگوی منظم با یکدیگر ارتباط برقرار کرده که هنگام بروز بیماری صرع این سیگنالها فعالیت غیر طبیعی داشته، منجر به طوفان الکتریکی می شوند و منجر به تشنج می شود طوفان های الکتریک یممکن است در بخشی از مغز یا همه ی آن را در بر بگیرد.
انواع صرع
چون بیماران مبتلا به صرع ممکن است بیش از یک نوع تشنج را تجربه کنند پس تشخیص نوع صرع به عهده ی پزشک متخصص و از طریق انجام آزمایشات لازم اتفاق می افتد.
درمان بیماری صرع
این اختلال در بیشتر موارد با مصرف دارو درمان می توان رژیم غذایی مناسب همراه دارو تجویز کرد که هروند بهبود را تسریع می کند هنگامی که دو روش مذکور تاثیری در روند بیماری نداشت ،عمل جراحی انجام می شود فاکتورهای مهم در نوع تجویز درمان عبارتند از: 1- شدت و دفعات تشنج 2- سن 3- سلامت عمومی 4- سابقه ی پزشکی بیمار. لازم به ذکر است تشخیص دقیق نوع صرع برای تعیین نوع درمان از امور حیاتی به حساب می آید.
چه افرادی به صرع دچار می شوند؟
در صورت مشاهده ی هر کدام از موارد زیر به پزشک متخصص مراجعه کنید:
- گیجی موقت؛
- صحبت نامفهوم و بریده بریده؛
- حرکات غیر قابل کنترل دست ها و پاها؛
- از دست دادن هوشیاری؛
- علائم روانی؛
چگونگی زندگی با بیماری صرع
درمان های روانشناختی، اجتماعی و آموزشی همگی بخشی از روش های درمان این اختلال بوده، مهمترین قدم، اقدام برای دریافت کمک جهت غلبه بر صرع است این بیماری با ترکیبی از درمان های پزشکی، روانشناختی و حمایتهای آموزشی بهتر مدیریت شده، اگر در زندگی روزمره ی خود دچار مشکل هستید، کمک نهاد های حمایتی مفید خواهد بود.
سخن آخر
به طور کلی بیماری صرع به اختلالات غیر طبیعی سلول های مغزی گفته شده که می تواند به صورت حاد یا خفیف ظاهر شود. در این مقاله نکات مهمی درباره ی بیماری صرع و روش های درمان آن گفته شد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
مطالب مشابه: بیماری های روان و راه های درمان ، اختلالات روانی