از آرتروز چه می دانید؟
از آرتروز چه می دانید؟
شایع ترین بیماری مزمن مفاصل و اغلب درجایی که دو استخوان به هم می رسند اتفاق می افتد عده ای این بیماری را با نام Arthritis، دژنراتیو، آرتیت دژنراتیو و استئوآرتریت میشناسند. انتهای استخوان های بدن توسط یک بافت محافظتی به نام غضروف پوشیده شده، در بیماری آرتروز این لایه آسیب دیده، از بین می رود که در نهایت به خشکی مفاصل، درد و نشانه های دیگر منجر می شود همچنین احتمال بروز آرتریت در افراد مسن بیشتر بوده، بیش از 30 میلیون زن و مرد آمریکایی را درگیر کرده است. دراین مقاله به تعریف آرتروز و نشانه های بروز این بیماری در افراد می پردازیم.
آرتروز چیست؟
همانطور که می دانید وظیفه ی اصلی غضروف ها جلوگیری از سایش استخوان ها بوده، در صورت آسیب دیدگی این بافت درد ، گرفتگی و تورم در استخوان ها ایجاد می شود. احتمال بروز آرتریت در مفاصل زانو، لگن، گردن، کمر و انگشتان دست و پا بیشتر از مناطق دیگر بوده و می تواند تاثیرات زیادی بر زندگی افراد بگذارد.
انواع آرتروز
جالب است بدانید درعلم پزشکی 200 نوع آرتروز وجود داشته اما به 7 دسته ی اصلی تقسیم می شوند این دسته ها عبارتند از: آرتروز التهابی، انقباضی/ مکانیکی، درد های اسکلتی عضلانی، کمر درد، بیماری بافت همبند، آرتروز عفونی و متابولیک
علت بروز آرتریت
مهم ترین دلیل آن آسیب های مفصلی بوده که اغلب به مرور زمان و با افزایش سن اتفاق می افتد به همین دلیل است که هرچه سن افراد بالاتر می رود احتمال ابتلا به این بیماری درآنها بیشتر می شود. علت های دیگری هم در بروز این بیماری نقش دارند از جمله: غضروف آسیب دیده، مفاصل جابجا شده، آسیب های رباطی، چاقی زیاد، رعایت نکردن اصول صحیح نشستن، همچنین عواملی مثل جنسیت و سابقه ی خانوادگی خطر ابتلا به این بیماری را بالا می برد.
باید بدانید آرتروز (آرتریت) یک بیماری پیشرونده و دارای پنج مرحله ی 0 تا 4 است لازم به ذکر است در مرحله ی صفر (0) فقط یک اتصال مختصر بین مفاصل به وجود آمده اما مرحله ی 4 نشانگر آرتروز شدید است بدیهی است درافراد مبتلا به آرتروز شدید، غضروف در یک یا چند مفصل به طور شدید یا کامل ازبین رفته است باید بدانید سایش شدید مفاصل استخوان ها منجر به بروز علائمی مثل: افزایش درد، تورم و التهاب؛ کاهش دامنه ی حرکتی؛ عدم استحکام مفاصل؛ ضعف عضلانی و آسیب های مفصلی می شود که درادامه به طور مفصل توضیح داده می شود:
افزایش درد، تورم و التهاب
وجود مایع مفصلی یا اصطلاحا زلاله (Synovial fluid) باعث کاهش اصطکاک هنگام حرکت شده، زمانیکه میزان آن به طور غیر طبیعی در بدن افزایش می یابد، تورم مفصلی ایجاد می شود خرد شدن قطعات غضروف دراین مایع می تواند باعث افزایش درد و تورم شود همچنین ممکن است فرد هنگام استراحت احساس درد داشته، درطول روز درصورت استفاده از ناحیه ی مبتلا به آرتروز تورم و درد بیشتر شود.
کاهش دامنه ی حرکتی
احتمال دارد به دلیل درد و تورم در نواحی از بدن قادر به فعالیت نبوده، این شرایط می تواند لذت بردن از انجام فعالیت های روزمره مثل پیاده روی، دویدن، دوچرخه سواری حتی راه رفتن ساده را برای شما سخت کند.
عدم استحکام مفاصل
مفاصل فرد بیماردراین حالت ثبات و استحکام خود را از دست داده درآرتروز شدید ممکن است هنگام راه رفتن ناگهان زانو قفل یا به عبارت دیگر از حرکت بایستد همچنین زانو به طور غیر ارادی خم شود که بیشتر اوقات تعادل فرد به هم خورده، به زمین می افتد.
تفاوت آرتروز و روماتیسم چیست؟
آرتروز و روماتیسم مفصلی نشانه های مشابه داشته اما تفاوت های بسیاری دارند به عبارت دیگر آرتروز به مرور زمان وخیم تر شده اما روماتیسم یک اختلال خود ایمنی است.
در روماتیسم مفصلی (RA) سیستم ایمنی بدن پوشش نرم اطراف مفاصل به اشتباه تهدیدی برای بدن محسوب و به آن حمله می کند در این شرایط بدن در مفصل شروع به ترشح مایعی کرده که درد، التهاب و خشکی ایجاد می کند. بهتر است برای تشخیص نوع آرتروز به پزشک مراجعه کنید.
روش تشخیص آرتروز
متاسفانه این بیماری در مراحل ابتدایی به راحتی قابل تشخیص نبوده، برای شناسایی آن لازم است
عکسبرداری با اشعه ی X انجام شود؛
MRI صورت گیرد؛
جالب است بدانید برای تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی آزمایش خون و آنالیز مایع مفاصل توسط متخصصین انجام می شود.
نتیجه گیری
آرتروز (آرتریت) یک بیماری مزمن است که باعث ایجاد درد و کاهش تحرک در فرد مبتلا شده و درمان قطعی برای آن وجود ندارد. بهتر است نشانه های این بیماری مثل خشکی و درد مفاصل را جدی گرفته و حتما به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: صرع چیست؟