بیماری ستون فقرات و راههای پیشگیری از آن
بیماری ستون فقرات و راههای پیشگیری از آن
در جهان امروز به دلایل اختلالاتی که در نحوهی نشستن استفاده از زندگی ماشینی به وجود آمده، خیلی از مردم دچار بیماریهایی نظیر گردن درد، درد در ناحیهی کمر، آرتروز و درد مفاصل شده و به دلیل عدم آگاهی در خصوص این بیماریها و علل به وجود آمدن آنها، روز به روز تشدید میگردد. در این مقاله به دلایل به وجود آمدن بیماریهای ارتوپدی و روشهای مراقبتی آن همچنین راههای پیشگیری از آنها میپردازیم.
در ابتدا لازم است به تعریف بیماریهایی که نیاز به درمان ارتوپدی دارد میپردازیم. در واقع این نوع بیماریها به مفاصل، رباط، غضروفها و ستون فقرات مربوط و اختلالاتی در عملکرد نواحی ایجاد میکند.
علل شیوع این بیماری ستون فقرات
اختلالات ستون فقرات عمدتاً به دلیل بروز صدمههای ورزشی، ستون فقرات، تروها همچنین به طور مادرزادی در فرد ایجاد و گسترش مییابد. البته میتوان گفت میزان شیوع این بیماری در کودکان و بزرگسالان متفاوت و به شرایط جسمی و سنی آنها بستگی دارد.
یکی از بیماریهای شایع ستون فقرات، آرتریت (التهاب مفاصل) بوده که به دردهای روماتیسمی هم اطلاق میشود. از دیگر بیماریهای شایع در این بخش میتوان به کمردرد، شکستگیهای باز یا بسته استخوان، پوکی استخوان که در زنان در سنین یائسگی شیوع بیشتری پیدا میکند انحنای ستون فقرات است.
اصلیترین دلیل ابتلا به بیماری به خصوص کمردرد، چاقی، مفاصل و عضلات ضعیف و پوکی استخوان است به همین دلیل متخصصان و پزشکان توصیه میکنند که ورزش و انجام فعالیت و تحرک را از سنین کودکی، نوجوانی و جوانی به برنامهی زندگی خود اضافه کرده تا در کهنسالی به این قبیل بیماریها دچار نشویم. متأسفانه متخصصان این حوزه هنوز دلیل اصلی ابتلا به این بیماریها را نیافتهاند اما میتوان با انجام راهکارهایی که در ادامه به آنها اشاره میشود، از بروز چنین امراضی جلوگیری کرد.
شایعترین بیماری ستون فقرات در خانمهای جوان چیست؟ از رایجترین بیماریها در جوانان به خصوص خانمها میتوان به مشکلات مفصلی که اغلب با درد زانو، پاها و مفاصل همراه است، اشاره کرد.
روشهای مراقبتی از بیماریها
- مراقبت از عضلات کشیده شده یا در رفته اولین اقدام آن حرکت دادن عضله آسیب دیده و استراحت دادن آن است.
نکتهی مهم: در این موارد هیچ گاه عضله را گرم نگه ندارید، از کمپرس یخ در ناحیهی درد استفاده کنید اما یخ را به طور مستقیم در مجاورت عضله قرار ندهید زیرا باعث جمع شدن و آسیب به پوست میشود.
- بهتر است به جای استفاده از یخهای قالبی یخچال، از یخهای شکسته شده استفاده شود استفاده از باندهای کشی هم میتواند در درمان بیماری مؤثر باشد.
- کمر درد و راههای درمان آن: از شایعترین علل مراجعه به پزشکان و ناشی از یک حادثه یا صدمه جزیی است این بیماری در حالت شدید 2، 3 روز و حالت مزمن آن بیش از 3 ماه ادامه پیدا میکند.
- راههای درمان کمر درد به دو صورت خانگی و پزشکی صورت گرفته و در صورتی که هر دو راه درمان جواب نداد، فرد ناچار به انجام عمل جراحی است.
- برای درمان خانگی، از 48 تا 72 ساعت از یخ بر روی ناحیهی درد استفاده سپس از کمپرس کیسه آب گرم یا حولهی گرم استفاده کنید؛
- استفاده از داروهایی نظیر استامینوفن، ژلوفن، نوافن، که میتواند در کاهش درد، مؤثر باشد؛
- برای کاهش درد، زانوها را خم، بالشتی را میان آنها قرار داده و به پهلو دراز بکشید چون در بسیاری از موارد دراز کشیدن به پشت باعث تشدید درد میشود؛
- حمام آب گرم و ماساژ کمر؛
درمانهای پزشکی کمر درد عبارتند از:
- دارو؛
- استفاده از تجهیزات پزشکی؛
- فیزیوتراپی؛
راههای پیشگیری از مشکلات ارتوپدی به خصوص کمردرد
- در هنگام آسیب دیدن ناحیهای از بدن یا شکستگی استخوان، به هیچ وقت به آن دست نزده و در حالت استراحت قراردهید اما اگر درد آن زیاد یا آثاری مثل ورم یا کبودی دیده شد، فوری به بیمارستان مراجعه شود؛
- اصلاحاتی را در نحوهی نشستن، برخاستن، خم و راست کردن گردن و کمر انجام دهید؛
- طرز ایستادن خود را تغییر داده و از برداشتن اجسام سنگین پرهیز یا درهنگام جابجایی آنها از خم و راست کردن زیاد زانو، جلوگیری کنید؛
- انجام حرکات ورزشی و پرهیز از استفادهی کفشهای پاشنه بلند؛
- مصرف دخانیات به خصوص سیگار را کم و آن را ترک کنید؛
در ادامه با ما برای اطلاعا ت بیشتر همراه باشید.